Nu är det några dagar sedan vi skrev ett blogginlägg senast. Den största anledningen till det är att vi har flyttat till vårt nya hem och vi inte har Internet där ännu. Jag lovade ju att ta bilder, men det har inte riktigt hunnits med ännu.
En riktigt skön detalj med att äntligen ha ett riktigt hem är att vi har ett eget kök där vi kan båda laga och lagra mat, så i helgen njöt vi av enkel hemlagad mat. I vårt hus går spisen och ugnen på gas istället för elektricitet och detta är lite av ett äventyr för mig (Nora). Eftersom jag sitter lite längre ned än andra människor och därför lagar mat lite mer från sidan än uppifrån är jag aningen rädd för gasspisen. Jag vill inte tända eld på mig själv och det brinner trots allt under kastrullen. Än så länge har det gått bra, jag har varken brännt maten eller mig själv.
Ugnen är dock ett helt annat kapitel. Eftersom det bröd man äter i detta land är av modellen supermjukt rostbröd har vi bestämt oss för att baka eget bröd. I helgen gjordes det första experimentet.
Jag tror inte att brödbakning är den vanligaste sysselsättningen i dethär landet. I Affärerna säljs tre sorters mjöl - vetemjöl, vetemjöl med bakpulver samt wholegrain. Wholegrain är någon sorts fullkornsmjöl, men jag vet inte riktigt vad det motsvarar i Sverige, om någon vet så mottages information med tacksamhet.
Mitt bröd fick bestå av wholegrain mjöl, vatten, jäst och musli. Eftersom vi inte har något Internet hemma och den enda kokbok jag har att tillgå är nyzeeländsk(hela målet med bakningen är att få bröd som INTE smakar nyzeeländskt) improviserade jag fram en deg.
Allt gick bra tills brödet hamnade i ugnen. Vi har bara undervärme så brödet blev brännt på undersidan och blekt på ovansidan. Dessutom växte det mer åt sidorna än uppåt och blev därför platt. Nåja, hur som helst smakade det riktigt gott med hembakt, riktigt, bröd. Vi är trots allt inte särskilt bortskämda för tillfället. Nu kan det bara bli bättre.
/Nora
2 kommentarer:
Hej vännen!
Wholegrain på vete borde bli Grahamsmjöl.
Jag skall kika lite i mina antika kokböcker från gasspistiden och se om jag hittar ngt om brödet. Jag har ett vagt minne om att jag läst ngt om att baka i lergryta för att få jämnare värme - men jag skall kika och återkommer.
Miss ya!
Kram till er båda!
Wholegrain ser ut som grahamsmjöl, du har nog rätt.
Igår gjordes ett nytt bakförsök, denna gång med en långpanna under ett galler som jag hade bakplåtspapper och mitt bröd på. Brödet gjordes denna gång på hälften vetemjöl, hälften wholegrain, två mosade potatisar samt solrosfrön. Det blev mycket mer lyckat och såg nästan proffsigt ut. Gott!
Skicka en kommentar